Bolchrysant

Bolchrysant

Ja, de bolchrysant is een kleurige bloeier die graag op een lichte plaats staat.

De prachtige bolchrysanten zijn ideale herfstbloeiers. De leuke bolle struikjes zijn maandenlang letterlijk overdekt met bloemen. En geen gedoe met planten of verpotten. Zet ze gewoon in hun kweekpot ergens neer: altijd geweldig kleurrijk. Nog mooier natuurlijk als je de kweekpot in een sierpot zet. Ze bloeien aan één stuk door. Je kunt ze zo op het terras, het balkon, of ergens in de tuin plaatsen. Goed in het zicht natuurlijk. Iedereen vindt ze mooi. Bolchrysanten zijn daarom ook uiterst welkom als cadeau; met zo’n plant kun je overal aankomen. Zelfs bij bloemenliefhebbers zonder groene vingers, want de verzorging is kinderlijk eenvoudig. Van een bolchrysant heb je echt maandenlang plezier. De planten bloeien uitbundig door tot de vorst er een eind aan maakt. Bolchrysanten zijn overigens niet altijd alleen maar bol: ze worden ook wel op stam gekweekt of de kwekers hebben ze een piramidevorm gegeven. Het kan allemaal. Bij GroenRijk is keuze te over!

Uiterst eenvoudige verzorging
Zet een bolchrysant op een lichte plek buiten. Voeding geven mag je vergeten. Controleer wel regelmatig even of de potgrond nog vochtig is, ook tijdens regenachtig weer. Dat klinkt misschien gek, maar soms is de buitenste bloemenlaag zo vol en gesloten dat regenwater langs de buitenkant van die bloemenbol wegstroomt en dus niet in de pot bij de wortels terecht komt. Dan kan de plant dus alsnog verdrogen en dat moet je voorkomen. Te veel koude regen of gietwater op de bloemen kan de bloemen laten ‘smetten’, ze kunnen dan verbruinen. Geef daarom altijd water op de potgrond en niet op de bloemen. Als je dat doet, zul je ook merken dat het soms niet maar één plant in een pot is, vaak is het een toef (een aantal planten bij elkaar in een pot die samen de bloeiende bol vormen). Dat hangt af van het gebruikte bolchrysantenras, van de kweker en de kweekwijze. Er zijn namelijk bolchrysanten die in de kas zijn opgekweekt en andere die uit de buitenteelt komen. GroenRijk biedt nu een prachtig assortiment aan met verschillende bloemvormen (groot en klein, gevuld en enkel) en in heel veel kleuren. Het gaat om forse planten (hoogte tot 50 cm) die in grote 19 cm-potten groeien: planten van hoge kwaliteit. Nogmaals: zulke planten kun je ook met een gerust hart cadeau geven: daar heeft de ontvanger lang plezier van.

Ze willen graag licht en niet te koud staan
Dat is eigenlijk vreemd, want bolchrysanten zijn zogenaamde kortedagplanten. Ze bloeien als de dagen korter worden, dus in de herfst als er iedere dag iets minder licht is. Bolchrysanten kunnen niet tegen vorst. Zelfs temperaturen dicht bij het vriespunt vinden ze al afschuwelijk. Zet ze dus tijdelijk even op een koele, lichte plek binnen als er lage temperaturen verwacht worden of nachtvorst is voorspeld. Een temperatuur binnen van zo’n 15 °C is prima. De planten bloeien dan gewoon door. Bolchrysanten zijn in principe vaste planten, maar het is heel lastig om ze goed de winter door te krijgen. Bovendien zullen ze daarna minder goed bloeien. GroenRijk adviseert dan ook om van je planten te genieten zolang ze bloeien (de komende maanden dus!) en volgend jaar gewoon nieuwe te kopen. Zet je ze in hun kweekpot in een leuke bijpassende overpot, zorg dan wel dat daar een drainagegat onderin zit.

Chrysanten zijn in Oost-Azië heilige bloemen
De Chinezen telen al bijna 2500 jaar (twee-en-een-half-duizend jaar!) chrysanten. Het is er zelfs dé nationale bloem. Bij de Koreanen en Japanners is het niet veel anders: daar is de heilige chrysant absoluut onmisbaar bij allerlei tempelceremonies en andere plechtige of feestelijke gebeurtenissen. De naam chrysant betekent ‘goud-bloem’ (van het Griekse ‘chrysos’ =  goud en ‘anthemos’ = bloem). De geur verdrijft insecten. De sappen werken sterk antiseptisch. In Oost-Azië wordt de chrysant als een van de geneeskrachtigste kruiden beschouwd. Hij geldt er bovendien als symbool voor een lang leven. Wat kun je mooier en met een betere bedoeling geven dan dat! Rond ons jaar 1700 kwamen de eerste chrysanten naar Europa. Vooral in Engeland en Frankrijk werd het meteen een geliefde bloem. Tegenwoordig worden chrysanten overal ter wereld in gigantische verscheidenheid geteeld.

TIP De bolchrysant wordt ook wel herfstchrysant genoemd en heet officieel Dendranthema x grandiflorum (dus niet Chrysanthemum). Dat komt doordat de plantenwetenschappers een aantal jaren geleden het grote geslacht Chrysanthemum hebben opgedeeld in aparte geslachten. De bolchrysanten kregen toen hun nieuwe naam.

In kort bestek
Chrysanten zijn al enkele duizenden jaren in cultuur. Een van de mooiste vormen van deze rijke herfstbloeier is de bolchrysant die GroenRijk nu in een enorm scala aan bloemvormen en kleuren aanbiedt. De prachtige planten bloeien maandenlang door. De verzorging is uiterst eenvoudig: zet ze op een lichte plek op je terras of balkon en laat de potgrond niet uitdrogen; ook tegen koude regen beschermen. 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.


Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:<...

Lees meer...
Hangertje hangertje aan de wand...

… wie is je allermooiste plant? Bij GroenRijk zijn deze week weer diverse wandhangers binnengekomen. Ze zijn goed gevuld met divers perkgoed, zoals Vlijtig Liesje, Lobelia en Calibrachoa. Ook zijn er schitterende hangers met een combinatie van verschillende bloeiers. Waar de Bacopa rijkelijk over de rand gutst, zoekt de Verbena juist weer de hoogte op. Dat geeft het speelse effect waar een zomertuin om vraagt!

 

Snel kleur aan de...

Lees meer...