Bosviolen in wandhanger

Bosviolen in wandhanger

Ja, de bosviolen zijn langdurige bloeiers en in deze wandhangers een blikvanger aan iedere muur. Nu met handige watergeefkoker!

Ieder huis en iedere tuin en schuur of garage heeft muren. Met deze hangers kun je letterlijk iedere wand buiten opvrolijken met rijk bloeiende bosviolen (Viola Cornuta Groep)! Kale wand? Violen ertegen. Moet je eens zien wat een verschil. Zo’n fleurige hanger is ook een leuk cadeau waar je iedere ontvanger echt blij mee kunt maken. En dankzij de watergeefkoker is de verzorguing wel heel makkelijk geworden.  Bosviolen zijn leuke, lage (15 cm), bloemrijke, wintergroene planten met hartvormige blaadjes met iets gekartelde randen. Boven dat blad verschijnen de prachtige, kleine bloempjes in flinke aantallen. De planten bloeien bovendien enorm lang door. Het lijkt of er geen eind aan de bloemstroom komt. Zeker als je regelmatig de uitgebloeide bloempjes wegknipt. 

Hang de violenhangers op een lichte plek, maar niet in de volle zon
Bosviolen houden niet van fel, direct zonlicht. Een lichte tot iets beschaduwde plek is het beste. Ook buiten. Ze hebben maar weinig verzorging nodig. Geef ze bij droog weer één keer per week water (makkelijk via de watergeefkoker!). Doe daar dan ook wat plantenvoeding in (voeding voor bloeiende planten: GroenRijk heeft het in voorraad). Deze violen kunnen maandenlang doorbloeien. Bosviolen kunnen buiten goed tegen niet al te best weer, als het maar niet té lang nat blijft. De drainage moet goed zijn en dat is in deze hangers prima voor elkaar. Bosviolen verdragen zelfs enkele graden nachtvorst. Als het echt veel harder gaat vriezen, moet je ze even op een koele plek binnen ophangen (in de schuur bijvoorbeeld) tot het weer beter wordt. Maar de kans dat dat nodig is, is nu niet zo groot meer.

Water geven is nu extra makkelijk dankzij de slimme watergeefkoker!
Iedere wandhanger met bosviolen heeft bij GroenRijk nu een extra hulpmiddel om de planten in de hanger heel makkelijk en zonder te knoeien van water te voorzien. Door de handige watergeefkoker is water geven van je planten in de hanger nu een fluitje van een cent (zoals dat heet). Heel praktisch!

Wat ‘bosviolen’ eigenlijk zijn
Onder de honderden verschillende violen bestaat een echte soort bosviool die ook zo wordt genoemd: dat is Viola silvestris die in heel West-Europa voorkomt en met warmblauwe bloemen (blauw waar iets rood in zit) bloeit. De bosviolen van GroenRijk zijn hybriden (kruisingsproducten) met de beste eigenschappen van verschillende soorten. Het belangrijkst daarbij zijn de hoornviooltjes (Viola cornuta) die als kenmerk een ‘hoorn’ (cornutus) aan de achterkant van het onderste (hangende) bloemblaadje hebben. Daar kun je die afstamming aan herkennen. Hoornviooltjes komen oorspronkelijk uit de Pyreneeën. Er is enorm veel mee gekruist. Daardoor is er een Viola Cornuta Groep van violenrassen ontstaan, waar de bosviolen dus bij horen, waarvan niemand meer precies weet hoe hun afstamming is. Bosviolen worden meestal op kleur verkocht. Er zijn wel rasnamen, maar die worden veel minder vermeld en gebruikt. Met de kleurrijke rassen die GroenRijk behalve deze hangers ook nog voor je in voorraad heeft, kun je ook prachtige combinaties maken. Dat staat heel leuk! Ook binnen! Maar dat is een ander verhaal.

Bosviolen zijn meerjarig
Het zijn in feite vaste, blijvende planten. Je kunt ze daarom vanaf april gerust in de volle grond van je tuin planten en er nog jaren plezier van hebben. Door hun verblijf buiten in de hangers, zijn ze dan al helemaal afgehard. Dat is trouwens wel een goede tip: als je de violenhangers koopt, komen ze uit de warme winkel. Hang ze dan niet meteen buiten op als het daar slecht weer is met lage temperaturen. Anders krijgen ze een klap van de kou. Daar gaan ze niet dood van, maar ze moeten er wel even van herstellen. Als ze buiten gewend zijn, zijn ze voldoende ‘afgehard’ om definitief buiten te groeien. Zelfs lichte nachtvorst kunnen ze dan hebben. Zorg wel dat ze de winter daarop niet in lang nat blijvende grond staan, anders kunnen de wortels wegrotten. In de tuin bloeien de planten dan meestal van mei tot september. De vroege (of late) bloei van de planten die je nu koopt wordt bereikt door kwekerskunde. Door allerlei maatregelen en de juiste rassenkeuze is de bloeiperiode van veel planten namelijk te manipuleren.

TIP: De bloemen van  bosviolen zijn eetbaar. Je kunt de kleurrijke bloempjes dus letterlijk door de sla mengen. Dan wordt je sla een culinaire salade. Maar je hoeft ze niet per se te eten: als garnering staan ze ook heel vrolijk. De bloempjes smaken lekker friszoet.

In kort bestek
De hangers (nu met handige watergeefkoker!) vol bosviolen die GroenRijk nu aanbiedt, bloeien maandenlang door. Volop vrolijke kleur tegen je schutting, schuur, garage of huis! Bosviolen zijn meerjarige hoornviooltjes (Viola Cornuta Groep). Je kunt ze als ze zijn uitgebloeid in je tuin planten. Geef water als het droog weer is (niet te nat!) en doe daar zo nu en dan wat plantenvoeding in. Uitgebloeide bloemen wegnemen verlengt de bloeitijd.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...
Elk jaar meer Hortensia!

Juni is op en top hortensia tijd. Daarom is de Hydrangea macrophylla, ofwel Bolhortensia of Boerenhortensia met extra veel bloemen deze week extra voordelig.

 

Hortensia’s, ze bloeien weer!

Het is onvoorstelbaar hoeveel grote kleurrijke bloemen Hortensia’s weten te produceren. Bij Boerenhortensia’s gaat de bloei gemakkelijk 8 tot 10 weken aaneengesloten door. Zeker als je geregeld wat plantenvoeding toevoegt blijven horte...

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...