Hyacinten in pot

Hyacinten in pot

Ja, deze hyacinten in pot bloeien fantastisch op een lichte, niet te warme plek in je huis.

Met kerst en oud-en-nieuw prachtig bloeiende, heerlijk geurende hyacinten in huis! Dat kan! Niet op een vaasje, maar wekenlang bloeiend vanuit hun eigen bollen in een potje. Drie bollen per pot. Laat ze gewoon in hun potje staan. Zet het kweekpotje (doorsnee 12 cm) in een aardige sierpot op een lichte, niet te warme plek in je kamer, ‘et voilà’ (zeggen onze Vlaamse buren dan) het wordt al meteen feestelijk. De normale bloeitijd van hyacinten is april-mei, maar de kwekers hebben ervoor gezorgd dat de hyacinten nu al (kunnen) bloeien. ‘Voortrekken’ heet dat. Er zijn hyacinten met allerlei bloemkleuren, maar de soort die GroenRijk nu speciaal en heel aantrekkelijk aanbiedt, bloeit smetteloos wit. Die kleur past overal. Het is bovendien de kleur van de onschuld, vandaar de rasnaam ‘l’Innocence’ (‘de Onschuld’) voor deze witte hyacinten. Het is een van de geurigste hyacintencultivars.

 

Oorsprong: het Middellandse-Zeegebied

De wilde vorm van ‘onze’ hyacinten (Hyacinthus orientalis) stamt uit het oosten van het Middellandse-Zeegebied, met name uit de omgeving van Griekenland en Turkije. Die oorspronkelijke soort heeft violetblauwe bloemen, maar de witte vorm is ook al heel oud. Waarschijnlijk kwamen er ook in de natuur al witte mutaties voor. Later werden er ook andere afwijkende vormen doorgekweekt, met name gevuldbloemige rassen met een veel groter aantal bloemblaadjes per bloem. Wilde hyacinten bloeien veel minder rijk dan de nu gekweekte cultivars. De wilde hebben niet meer dan zes tot twaalf klokvormige bloempjes per tros, de gekweekte tot wel vijftig stuks trechtervormige, wijd openstaande bloempjes. De bloemen worden door de kwekers ‘nagels’ genoemd. De wilde vorm is wel veel vaker meerstelig, maar ook in cultuur worden bewust meerstelige rassen geteeld, de zogenaamde ‘Multiflora’-typen. Die vormen dus meer bloemtrosjes uit één bol. De planten vormen vanuit de geschubde bollen behalve bloeistengels smalle, groene, gootvormige bladeren, meestal niet meer dan zes tot acht. De bollen vormen maar moeilijk broedbolletjes waaruit de planten kunnen worden vermeerderd. Dus doen de kwekers dat vaak op een andere manier. Dat vormen van jonge bolletjes uit een oude bol wordt ‘verklisteren’ genoemd.

 

Al heel lang gekweekt

Al in de 15e eeuw kwamen er hyacinten(bollen) via de Turken naar Zuid-, Midden- en Noordwest-Europa. In de 16e eeuw zijn er al vier hyacintenrassen in Nederland bekend, die ook werden doorgekweekt. De verdere ontwikkeling ging vooral in Nederland snel. Rond het jaar 1700 werden er al meer dan 2000 verschillende rassen gekweekt. Net zoals voor tulpenbollen werden er ook voor hyacintenbollen op een gegeven moment krankzinnig hoge bedragen betaald. De bollen waren statussymbool geworden. Er werd grof geld in belegd en dus op een gegeven moment ook verloren (toen ook al crisis voor de investeerders). Mocht je in april/mei in Bretagne (Frankrijk) zijn, dan kun je daar net zoals in Nederland de hyacintenbollenvelden zien bloeien. Daar worden ze ook veel geteeld voor de parfumindustrie.

 

De naam hyacint stamt uit de Griekse mythologie

Net zoals bij de narcis (Narcissus was een Griekse jongeman die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld en zijn aanbidsters niet zag staan) was ook Hyacinthus (Grieks: Hyakintos) een jongeman die ongelukkig aan zijn eind kwam. Hij werd door de god Apollo gedood. Na die daad rees er op de plek waar dat was gebeurd, een plant uit de grond met hyacintachtige bloemen. Doordat deze plant pas vrij laat in West-Europa bekend werd, onderging hij niet het lot van veel andere planten  die een met Maria of een christelijke heilige verbonden naam kregen met een bijpassend, daaraan ontleend verhaal. In de naam hyacint klinkt nog een wereldvisie uit de klassieke oudheid door.

 

Makkelijke verzorging

In pot voorgetrokken hyacinten (de bloeitijd is door de telers vervroegd) worden te koop aangeboden in het stadium dat ze net een beetje beginnen te kleuren. Ook bij GroenRijk kun je dus al zien dat de nu speciaal aangeboden hyacinten wit gaan bloeien. Hyacinten kunnen slecht tegen kou (zeker als ze uit de warme winkel komen), dus pak ze even goed in als je ze mee neemt en het buiten winters weer is. Zet het kweekpotje met de bollen thuis in een aardige sierpot en zet dat op een lichte, maar niet te warme plek. Als je dat doet zullen ze het langst bloeien en de meest intense geur verspreiden. Temperaturen rond 20 °C zijn prima. Geef ook regelmatig water, want de planten verdampen dat snel. Voel dus regelmatig even met een vinger of de potgrond nog iets vochtig is. Zo niet, water geven. Plantenvoeding geven is niet nodig. De bolletjes kunnen wekenlang bloeien. Doe ze daarna weg. Soms wordt geprobeerd ze over te houden en ze eventueel in de volle grond van de tuin te planten, maar dat is nooit erg succesvol. Ze zullen dan het jaar erop veel minder rijk bloeien (meer zoals de wilde vorm , met kleinere trossen met minder ‘nagels’ die verder uit elkaar staan). De natuurlijke bloeitijd is half april-half mei. Koop voor buitencultuur ‘droge’ bollen van de rassen die daar speciaal voor zijn bedoeld. Die kun je nu nog planten (tijdens vorstvrij weer). Maar ook voor die toepassing kun je beter ieder jaar nieuw bollen kopen.

 

TIP

In de bloementaal staat de hyacint voor vrede, toewijding en schoonheid. Mooie stille wens om (voor de feestdagen) in huis te halen of te geven!

 

In kort bestek

GroenRijk heeft deze week wit bloeiende hyacinten in de aanbieding die al per drie in een potje staan, kant-en-klaar bloeibaar in huis. Witte bloemen geuren vaak het sterkst. Dat zul je merken! De kleur begint net te komen, dus ook de geur. Daar zul je wekenlang plezier van hebben. Heerlijk om te hebben of te geven. Zet je hyacintenpotje licht en niet te warm. Verder alleen regelmatig water geven. Geniet van de smetteloze kleur en verrukkelijke geur!

 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...