Vlijtig Liesje

Vlijtig Liesje

Een wandhanger met New Guinea-vlijtig Liesjes kan in zon én schaduw

Heb je een wat beschaduwd stuk muur of schutting in je tuin of op je balkon waar je graag kleur wilt zien? Dan is deze wandhanger met New Guinea-vlijtig Liesjes precies wat je zoekt. Want met deze planten kan hij in zon en schaduw. Vlijtig Liesjes uit de groep Impatiens ‘New Guinea’ zijn de mooiste en sterkste vlijtig Liesjes van allemaal. Die zijn daarom bewust gekozen voor het beplanten van de wandhangers die GroenRijk nu speciaal aanbiedt. Daar heb je de hele zomer tot ver in de herfst plezier van. Het zijn onvermoeibare bloeiers! Als jij zorgt dat ze niet uitdrogen, zorgen zij voor een voortdurende waterval aan bloemen en groen. Zo’n rijk bloeiende, groene wandhanger is heel praktisch. Je hoeft hem alleen maar aan een spijker, schroef of haakje op te hangen. Past overal en is altijd mooi. Het is eigenlijk een lange, geperforeerde tas waar de  planten in en doorheen groeien. Een tas die je aan zijn hengsel ophangt. We noemden al een muur of schutting, maar tegen een deur, een paal, een plantenrek of kozijn kan natuurlijk ook. Waar je hem ook ophangt: altijd mooi!

Oorspronkelijk uit het tropische Nieuw Guinea

‘New Guinea’-vlijtig Liesjes stammen af van een heel ander soort (Impatiens hawkeri) dan de al eeuwen bekende vlijtig Liesjes uit Oost-Afrika (Impatiens walleriana). Alle soorten Impatiens behoren tot de balsemienfamilie dat de Nederlandse naam springzaad heeft. De Nieuw-Guinea-Impatiens komt oorspronkelijk uit Nieuw Guinea, het grote tropische eiland ten noorden van Australië. Als soort was deze plant al sinds 1886 bekend en beschreven, maar pas sinds 1960 werd er – vooral in de USA – enorm mee geëxperimenteerd en geselecteerd. Vandaar de Engels/Amerikaanse naam ‘New Guinea’-impatiens voor alle kweekvormen die dat heeft opgeleverd. Dat wij ze ook ‘vlijtig Liesjes’ noemen komt doordat ze sterk op die vanouds vertrouwde Afrikaanse planten lijken. Inmiddels zijn er tientallen cultivars met witte, roze, rode, violette en paarse bloemen (ook tweekleurige en gevulde). Ze zijn er bovendien in allerlei vormen en bloemmaten (van ‘gewoon’ tot XXL). Bij de cultivars (kweekvormen) die GroenRijk voor de wandhangers heeft gekozen verschijnen de bloemen alleenstaand aan hun stengels. Ze hebben drie kelkbladen en vijf gekleurde kroonbladen. De meeldraden zijn vergroeid tot en soort ‘mutsje’ dat al snel afvalt. Als een bloem wordt bevrucht ontstaan er langwerpige groene vruchten die openspringen als je ze aanraakt. Daarmee bewijst de plant dat hij tot het ‘springzaad’ behoort. Andere mooie, bijzondere kenmerken van deze planten zijn hun bijna doorzichtige, glazig-sappige stengels en het bijna olijfgroene, soms rood aangelopen, fijngetande blad dat met twee of drie tegenover elkaar aan de stengels staat.

De wandhanger

Deze is gemaakt van sterk, groen, UV-bestendig, met kunststof gecoat canvas. Inhoud ca. 4,5 liter potgrond. Het is een uitgekiend en al jaren beproefd en geperfectioneerd systeem voor het vergroenen van verticale plekken buiten. Hierboven noemden we al dat de hanger heel makkelijk aan een spijker, schroef of haakje is op te hangen. Om rondtrekken (of omrollen) van de hanger te voorkomen, kun je hem ook aan twee schroeven, spijkers of haakjes ophangen die je ter breedte van de hanger uit elkaar (en op één lijn naast elkaar) aanbrengt. Het hengsel hang je dan in twee rechte hoeken over de bevestigingspunten heen. Het water geven gaat heel eenvoudig van bovenaf in de hanger in het pijpje en op de potgrond. Als het regent komt er maar betrekkelijk weinig regenwater in de potgrond, dus je moet ook water geven als het regenachtig weer is. Je kunt nooit te veel water geven, want dat kan onder uit de hanger via een gaatje weglopen. De potgrond in de hanger is speciaal voor toepassing in de hanger samengesteld en bevat langzaam werkende meststoffen (genoeg voor de eerste twee maanden).

Verzorging van de planten in de hanger

New Guinea-vlijtig Liesjes bloeien maar al te graag voor je. Daar hoef je maar weinig voor te doen. Of ze nu in hun wandhanger in de zon of in de schaduw hangen, zorg dat hun wortels nooit uitdrogen. Het water geven in de wandhanger is heel makkelijk (zie hierboven). Meestal is éénmaal per drie dagen water geven voldoende op wat beschaduwde plekken. Op een plek in de zon en tijdens warm, zonnig weer zul je wat vaker water moeten geven (één maal per twee dagen of zelfs dagelijks bij extreem warm weer). Geef per gietbeurt ca. 1,5 liter water. Geef ze na een paar maanden (zie hierboven) bovendien eens per veertien dagen wat plantenvoeding in het gietwater. Dat hoeft pas als je ziet dat de blaadjes gaan vergelen. Dan is de mest in de potgrond namelijk opgebruikt door de planten en moet je zorgen dat ze voldoende nieuw voedsel krijgen. Geef dan perkplantenvoedsel (GroenRijk heeft dat voor je.) Maar het kan lang duren voor dat nodig is.

TIP

Uitgebloeide bloemen en lelijk geworden blad kun je het beste regelmatig verwijderen. Je New Guinea-vlijtig Liesjes bloeien dan nog beter door dan ze van nature al doen.

In kort bestek

Een wandhanger met New Guinea-vlijtig Liesjes (Impatiens) is een ideale kleur-en-fleurigmaker voor iedere verticale plek in je tuin of op je balkon. Deze soort vlijtig Liesjes bloeit fantastisch en onvermoeibaar in zon én schaduw. Je geniet ervan tot de vorst er ver in de herfst een eind aan maakt. De wandhanger is makkelijk op te hangen en heel eenvoudig te verzorgen. Nu bij GroenRijk.    

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...