Aardbeienplant

Aardbeienplant

Zo’n sierlijke aardbeienplant in hangpot is een verrukkelijke verrijking voor je tuin

Een echte snoepplant! Hang hem zo dat je er niet al te makkelijk bij kunt, anders zijn de verleidelijke vruchten nog sneller verdwenen dan ze rijpen (en dat ligt dan niet aan de vogels)! Het voordeel van zo’n aardbeienplant in een hangpot is juist dat vogels, muizen en slakken ervan afblijven. De enigen die ervan smullen zijn je huisgenoten en jijzelf. En je weet waarschijnlijk wel: de lekkerste aardbeien pluk je vers van planten in je eigen tuin! Met zo’n hangpot van GroenRijk kan dat overal: ook op je balkon of terras. In iedere hangpot groeien liefst drie aardbeiplanten. Dat belooft opbrengst! En de verzorging is heel makkelijk.

Hangpotten met echte, doordragende aardbeien

De bij iedereen bekende aardbeien – met de heerlijke vrij grote tot grote vruchten – zijn kruisingsproducten tussen Europese en Amerikaanse soorten uit het geslacht Fragaria. Ze worden in dat aardbeiengeslacht ingedeeld als behorend tot Fragaria × ananassa. Daarvan bestaan wereldwijd honderden rassen. Daarnaast zijn er minder belangrijke soorten zoals de kleine Europese bosaardbeitjes (Fragaraia vesca, heel lekker), de grote Europese bosaardbei (Fragaria moschata, in Nederland en Vlaanderen beschermd). Verder Amerikaanse soorten en diverse soorten sieraardbeien. Sieraardbeien – bijv. met roze bloemen – vormen ook wel vruchtjes, maar die zijn niet erg lekker.

De vele rassen binnen de soort Fragaria × ananassa worden vooral in twee grote groepen opgedeeld:de zogenaamde ‘junidragers’ en de ‘doordragers’. Het verschil zit hem in de bloei- en vruchttijd. De bloeiperiode van de junidragers valt in mei en de oogstperiode van hun vruchten is niet veel langer dan een week of vier in eind mei-juni-juli. Dat geeft dus heel veel aardbeien in vrij korte tijd. Bij junidragers ontstaan geen bloemen meer als de vruchten rijpen. Bij doordragende aardbeien werkt dat heel anders: daarbij zitten maandenlang zowel bloemen als rijpende vruchten aan de planten. Heel mooi! De bloei (witte trosjes bloempjes met vijf bloemblaadjes) begint in mei en kan wel vier tot vijf maanden doorgaan (tot in september, soms zelfs tot in oktober). Al die tijd ontstaan er dus ook oogstbare, rijpe, rode vruchten. Het oogstfeest is definitief voorbij als in de herfst de vorst invalt. Dat wil niet zeggen dat dan ook het einde van de planten is gekomen. Aardbeien zijn meerjarige vaste planten en van de heerlijk smakende vruchten van de  doordragers – het type dat GroenRijk nu aanbiedt – kun je dus extra lang genieten. Je kunt er zelfs volgend jaar nog opnieuw van oogsten en misschien ook nog het jaar daarna als je goed voor je aardbeiplanten in hangpot zorgt. Je zult dan wel merken dat de verouderende planten ieder jaar minder rijk dragen. Daarom gaan aardbeiplanten bij de telers twee à drie jaar mee. Daarna worden ze vervangen.

De verzorging

Het is een prachtig gezicht: de witte bloemen en de hangende rode vruchten bij de lichte pot en het gezonde, volgroene blad van de planten die GroenRijk voor je heeft. Aardbeiplanten zijn echt mooi. Zeker als je ze goed verzorgt en regelmatig vergelend blad weghaalt. Hang je pot op een lichte, zonnige plek. Geef regelmatig water. Laat de potgrond niet uitdrogen, maar maak het ook niet kletsnat. Aardbeiplanten houden niet van voortdurend ‘natte voeten’. Dus regelmatig even voelen of de potgrond nog iets vochtig aanvoelt en pas water geven als dat minder wordt. Geef water in de pot, niet op de planten. De planten staan in de pot in bemeste, venige grond. Geef ze tijdens de groei en bloei elke veertien dagen wat kaliumhoudende mest, bijv. tomatenmest of een vloeibare kaliumhoudende meststof in het gietwater (GroenRijk heeft dat voor je). Knip uitlopers waaraan geen vruchten, maar jonge aardbeiplanten verschijnen, regelmatig af. Die kosten de planten alleen maar bloei- en vruchtvormende energie. Als er (te) veel blad verschijnt, mag je daarvan ook gerust wat verwijderen (zie de ‘TIP’). Aan het eind van het seizoen, merk je dat de planten in de pot in rust gaan. Je kunt ze dan weg doen (en het jaar erop een nieuwe aanschaffen) of ze overhouden tot het volgende jaar. Laat ze in het laatste geval op een koele, maar vorstvrije, lichte plek overwinteren. Laat de potgrond ook dan niet helemaal uitdrogen. In het voorjaar de oude bladresten verwijderen, geef de planten verse grond, en hang de pot medio april weer buiten op. Eind april zullen de planten gaan bloeien. Haal die eerste bloempjes weg. De planten moeten namelijk eerst voldoende blad vormen voordat ze volop mogen gaan bloeien. Bij de planten die je nu in de hangpot bij GroenRijk koopt, is dat allemaal al gebeurd.    

Waarom de aardbei ‘aardbei’ heet

Een aardbeiplant (in Vlaanderen: ‘aardbezie’) groeit dicht bij de grond, vandaar dat ‘aard’. Men denkt dat het naamdeel ‘bei’ is ontstaan uit het Franse ‘baie’ dat weer aan het Latijnse ‘baca’ is ontleend en ‘bes’ betekent. Fragaria komt van ‘fragrans’ (Latijn: lekker geurend). Daar komt ook de Franse naam ‘fraise’ en het Italiaanse ‘fragola’ voor aardbei vandaan. In het Duits heet de aardbei ‘Erdbeere’, in het Fries ‘ierdbei’,  in het Engels ‘Strawberry’. Die laatste naam is gegeven vanwege de (originele) eeuwenoude kweekwijze van de vruchten ‘op een strooien onderlaag’ en soms werden de planten ‘s winters ook tegen strenge vorst met stro afgedekt.

TIP

Niet alleen de vruchten van je aardbeiplant zijn verrukkelijk, ook thee van de groene bladeren is heerlijk. Maak het net zoals je muntthee van verse bladeren maakt. De thee helpt bovendien bij diarree en andere maag- en darmstoornissen.

In kort bestek

Maandenlang genieten van heerlijk smakende, gezonde aardbeien! Dat kan met de doordragende aardbeienplanten in hangpot  die GroenRijk nu aanbiedt. Die geven een voortdurende stroom van witte bloempjes en rijpende aardbeien tot in de herfst. Mooi om te zien, verrukkelijk om van te smullen (Vlaams: sneukelen). Echte snoepplanten! Hang de pot op een zonnige plek, geef regelmatig water, zo nu en dan wat kaliumhoudende mest en oogsten maar! Dankzij de hangpot heb je geen last van slakken of muizen.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...