Lavandula angustifola

Lavandula angustifola

De lavendel ‘Essence Purple’ is verzot op zon en warmte

Bij lavendel draait alles om geur en kleur. Lavandula angustifolia ‘Essence Purple’ biedt alles wat je maar van een lavendel zou willen. Rijke bloei, intens violette/donkerpaarse, ook blauwpaars genoemde bloemen, enorm geurend en een compacte groeivorm. Hij bloeit zelfs eerder dan  de bekende ‘Hidcote’. Kortom heel veel voordelen van deze ‘echte-lavendel-cultivar’. Er zijn namelijk veel andere soorten die vaak minder goede eigenschappen hebben. De ‘echte lavendel’ (Lavandula angustifolia) heeft smalle blaadjes en draagt paarsblauwe bloemen aan de toppen van de stengels. Veel soorten lavendel hebben grijsachtig blad. Dat duidt op hun zuidelijke herkomst. Het grijs maakt ze beter bestand tegen langdurig fel zonlicht. Dat geldt zeker voor Lavandula angustifolia en zijn vele variëteiten en cultivars, zoals ‘Essence Purple’. Variëteiten zijn spontaan in de natuur ontstane mutaties, cultivars zijn kweekvormen met speciale eigenschappen. Lavandula angustifolia ‘Essence Purple’ wordt nu door GroenRijk in lila potten aangeboden.

Herkomst

De heerlijk geurende lavendel is al sinds zeer oude tijden in tal van soorten en variëteiten bekend uit de natuur van de landen rond de Middellandse Zee. Heel vroeger gingen de mensen in Zuid-Europa de bergen bij de kusten in om deze planten te zoeken vanwege hun helende eigenschappen en om hun eten te kruiden. Later – toen de bevolkingsdichtheid toenam – begon men ze ook te telen. In Zuid-Frankrijk (het vroegere Zuid-Gallië van de Kelten) dat heel lang Occitanië heeft geheten en al heel vroeg een cultureel hoog ontwikkeld gebied was, gebeurt dat al sinds de Romeinse tijd en nog eerder. Het is er nu een topcultuur. Wie de velden bloeiende lavendel daar  in het golvende land ooit heeft gezien en geroken, vergeet dat nooit meer.

Lavandula ‘Essence Purple’ heeft veel te bieden

Een groot voordeel van deze lavendel is de compacte groei. De planten worden maar 30-45 cm hoog en ze vertakken heel goed. Goede vertakking betekent: veel bloemen. Door de sterke kleur vallen ze dan ook extra op. En ook vanwege de geur zul je ‘Essence Purple’ niet gauw over het hoofd zien. De planten bloeien vol en rijk in de periode juni-september. Ze hebben zilvergrijs, fijn  blad en groeien mooi rechtop. Deze planten verwilderen niet snel en je kunt ze heel goed snoeien. Ze zijn in het huidige klimaat ook in onze streken goed winterhard (Nederland heeft inmiddels een klimaat dat vergelijkbaar is met dat van het Loire-gebied in Frankrijk een halve eeuw geleden) en ze blijven in zachte winters wintergroen (ze behouden hun blad). Plant ‘Essence Purple’ altijd op een zonnige plek in voedzame, pH-neutrale tot kalkrijke, goed doorlatende grond. Zit er te weinig kalk in de grond (zure grond), voeg die dan toe. Geef dan ook ieder voorjaar een goede kalkbemesting. Hoewel de planten aardig wat droogte kunnen hebben, mag de grond natuurlijk nooit helemaal uitdrogen. ‘Essence Purple’ vraagt verder weinig extra voeding of verzorging op één ding na: je moet de planten ieder voorjaar vrij kort snoeien om ze niet te sterk te laten verhouten en ze jong te houden. Dat moet wel op de juiste manier gebeuren, want snoei je te kort, dan lopen ze niet goed meer uit. Zorg bij het snoeien in het voorjaar dat er altijd groen aan de plant overblijft. Het is bovendien aan te raden om in de herfst – na de bloei – de uitgebloeide bloemen af te knippen (de stelen met een beetje groen iets inkorten). Dan houden de planten langer hun mooie blad.

Alle lavendels groeien graag op een zonnige plek

Dat heb je hierboven al gelezen, maar misschien nog belangrijker is dat die plek vooral ’s winters niet te lang nat blijft. De grond moet goed gedraineerd zijn. Te lang natte grond is funest voor deze halfheesters (half verhoutende struikjes) omdat de wortels dan kunnen wegrotten.  Als de planten het naar hun zin hebben en goed worden gesnoeid, kunnen ze makkelijk 5-8 jaar oud worden en mooi blijven.

Eetbare bloemen!

Niet alleen de bloemen, maar ook de bladeren van lavendel bevatten een aroma dat culinair niet onderdoet voor tijm en daar ook wel een beetje op lijkt. Het is nog wat minder algemeen bekend, maar lavendel wordt al sinds oude tijden in de keuken toegepast. Een paar takjes met wat blad geven een heerlijke smaak en geur aan BBQ-gerechten, stoofschotels, gebraden vlees, in salades, bij vis enz. De smaak is vrij zoet. Maar gebruik het met mate, anders wordt de smaak al gauw te sterk. Voordat je gerechten serveert waarbij je lavendel hebt gebruikt, moet je wel eerst even de takjes verwijderen. Wat je ook kunt doen: een paar losse takjes op de BBQ gooien. De geur is verrukkelijk! Natuurlijk kun je de bloemen ook voor potpourri’s (geurpotjes) gebruiken. Je kunt er ook lekkere thee van trekken en het is heerlijk als smaaktoevoeging aan een kop warme chocolade. Zo zijn er nog wel meer mogelijkheden: ook het maken van kruidenboter samen met wat dille, bonenkruid en salie wordt wel aangeraden.

TIP: Lavendel ‘Essence Purple’ is ideaal als laag haagje. Plant de struikjes dan zo dat de planten elkaar net raken. Dan wordt het haagje mooi gesloten en vallen er geen gaten in. Je kunt het geheel dan ook als ‘blok’ snoeien. Zet zo’n haagje op een plek in de tuin waar je vaak langs loopt. Dan geniet je maximaal van de geur.

In kort bestek

Lavendel ‘Essence Purple’(een Lavandula angustifolia-cultivar) staat bekend als de rijkst bloeiende lavendel met diep violette bloemen, maximaal 45 cm hoog, uitstekend winterhard en met een heerlijke, opvallend sterke geur. Bloei van juni tot in september. Voor een plek in de zon en pH-neutrale tot kalkrijke grond. Verdraagt vrij veel droogte. Na de bloei de uitgebloeide bloemen wegknippen en in het voorjaar snoeien. Ook voor culinaire toepassingen en haagjes. Nu in een forse maat bij GroenRijk te koop. Prachtplanten!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vroeg voorjaar met narcissen

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze Narcissus 'Tête-à-tête' al in pot.

 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis g...

Lees meer...
Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

 

Medin...

Lees meer...
Primula, de vroege vogel in de tuin

De bloemstengels van de Primula acaulis lijken enigszins op sleutels. Tenminste als je een sleutel met de baard in de lucht steekt. Dat is één verklaring voor de naam Sleutelbloem. Ook is er de legende die verhaalt over Petrus. Zittend bij de hemelpoort zou hij in het lentezonnetje zijn weggedommeld. Zijn sleutelbos zou daarbij uit zijn handen zijn gegleden. En op de plek waar de sleutelbos de grond raakte ontloken schitterende goudgele bloemen. Maar wat het...

Lees meer...