Coreopsis

Coreopsis

Coreopsis grandiflora’s zijn prachtige, middelhoge, en in de zomer weelderig geel bloeiende, weinig eisende vaste borderplanten

In het geliefde plantengeslacht Coreopsis, dat soms wel ‘meisjesogen’ wordt genoemd vanwege de vaak sprekende bruine harten in de bloemen, komen zowel eenjarige als meerjarige soorten voor. De meest gekweekte soort is de eenjarige Coreopsis tinctoria uit Noord-Amerika met gele, oranje tot zelfs paarse randbloemen. Randbloemen, want iedere Coreopsis is namelijk een composiet, een plant met samengestelde bloemen. Alle planten die zulke bloemen vormen worden door de plantkundigen tegenwoordig in de familie van de Asteraceae (composietenfamilie) ondergebracht. Net zoals bij zonnebloemen bestaat het bloemhart uit een verzameling echte bloempjes die zaad kunnen voortbrengen, met daaromheen kleurrijke lokbladen of randbloemen – ook straalbloemen genoemd – die bestuivende insecten moeten lokken. Coreopsis’sen worden dan ook graag door nectar en stuifmeel verzamelende insecten bezocht. De Coreopsis die GroenRijk deze week speciaal voor het voetlicht brengt, is niet de eenjarige Coreopsis tinctoria, maar een eveneens uit Noord-Amerika afkomstige vaste of meerjarige soort, namelijk Coreopsis grandiflora. Een eigen Nederlandse naam heeft deze soort niet. Het zijn heel mooie planten die in de zomer (juni-september) zeer rijk bloeien. Ze doen het fantastisch in de volle grond van je tuin, waar ze op een zonnige plek ieder jaar weer hun zachtgele bloemen boven het grijzig-groene loof zullen uitsteken. Het zijn ook zeer gewilde snijbloemen.

Je koopt deze planten nu bloeiend bij GroenRijk, gekweekt in grote potten van 19 cm doorsnee. Een prachtige kwaliteit vol bloeistengels. Iedere bloem staat apart op een eigen, ranke steel. De bladeren zijn groen met een iets grijzig waas, wat altijd duidt op een voorkeur voor zonnige, open groeiplekken en prairieachtige omstandigheden. Dat klopt helemaal met de natuurlijke herkomstgebieden. Deze Coreopsis verdraagt dan ook aardig wat droogte. Bodemeisen worden nauwelijks gesteld. Eigenlijk zijn alle grondsoorten – behalve zeer zure grond – geschikt als deze maar goed doorlatend zijn. Van de soort Coreopsis grandiflora bestaan diverse cultivars die vrij sterk op elkaar lijken, met als bekendste de kweekvorm ‘Sonnenkind’ die half gevulde gele bloemen vormt met eveneens gele harten. De naam ‘meisjesogen’ is bij deze planten dus wat minder toepasselijk. Evenals van de echte soort is het blad voornamelijk lancetvormig (ook wel speervormig genoemd). De bladeren staan tegenover elkaar aan de stengels. De planten zijn goed winterhard en redelijk groenblijvend in de winter. De groeihoogte kan – afhankelijk van de omstandigheden – variëren van 35-50 cm (bloeiend). Er bestaat overigens ook een Coreopsis verticillata ‘Grandiflora’, een heel andere plant met grotere stervormige bloemen.

Verzorging

Alle cultivars van Coreopsis grandiflora zijn vrij compact en bossig groeiende planten die in feite weinig zorg nodig hebben. Ze kunnen zich langzaam vanuit de randen van de pol uitbreiden. Het zijn echte polvormers die absoluut niet woekeren. Geef tijdens perioden van langdurige droogte voldoende water, maar echt dorstig zijn deze planten niet. Ze verdragen vrij droge grond. Ze vragen ook niet al te veel voeding, maar kunnen wel op de plek waar ze groeien de bodem uitmergelen. Die wordt dan voedselarmer en dan zie je de planten zwakker worden. Daarom is het aan te raden om de planten om de 2 à 3 jaar op te nemen, de jonge worteldelen (met stengels) los te scheuren, het oude hart weg te doen, en de jonge randdelen op een nieuwe plek opnieuw in te planten. Op die manier kun je enorm lang van deze planten genieten. Het is trouwens een methode die uitstekend werkt bij veel polvormende planten die in hun kern verouderen. Geef je vaste Coreopsis-planten in ieder geval elk voorjaar – wanneer de planten weer nieuwe groeischeuten beginnen te vertonen – een goede organische basisbemesting met compost, potgrond of dergelijk materiaal. Breng dat boven de wortels en op de bodem om de plant heen aan. Bij Coreopsis mag je er ook beendermeel doorheen mengen, maar doe dat nooit bij planten die van zure grond houden.

Suggesties voor combinaties met andere borderplanten

Vanwege de lange en rijke zomerbloei zijn Coreopsis-soorten en -cultivars bijna onmisbaar in een mooi bloeiende  border. Ze gaan uitstekend samen met andere bekende planten zoals ereprijs (Veronica ‘Blauriesin’), tuinsalie (Salvia nemorosa) en jakobsladder (Polemonium caeruleum).

TIP

Coreopsis grandiflora-bloemen staan ook heel mooi – en behoorlijk lang – op de vaas. Het zijn geweldige snijbloemen. Vanwege hun natuurlijke vorm en heldere kleur combineren de bloemen fantastisch goed met andere, vooral blauw bloeiende snijbloemen. 

In kort bestek

Coreopsis grandiflora is een prachtige, rijk en langdurig (juni-september) bloeiende vaste borderplant uit de Noord-Amerikaanse prairies. Hij vormt een stroom aan gele, halfgevulde bloemen die aan ijle stelen boven het grijzig-groene blad verschijnen. De planten groeien uitstekend in iedere enigszins droge  tot normale bodem, verdragen vrij veel droogte en stellen ook verder weinig eisen. Ideale borderplanten, 35-50 cm hoog. Bovendien fantastische snijbloemen.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...