Bromelia

Bromelia

De bromelia in Big Bag is puur, rustiek, natuurlijk. Helemaal jouw stijl!

Steeds meer plantenliefhebbers kiezen heel bewust voor eerlijk en onopgesmukt echt. Zeker ook in hun interieur. Laat maar zien hoe je bent. Is het werkelijk wat het lijkt, dan is het goed. Hout is hout, graniet is graniet, beton is beton. Ook een plant moet helemaal zichzelf kunnen zijn. Zonder tierelantijnen. Een kamerplant hoeft niet per se in een potje te staan. Dat kan op duizend andere manieren. Wat dat betreft is er grote vrijheid. Die hoef je alleen maar te pakken. GroenRijk doet je deze week een voorstel. Kom kijken hoe het met planten anders kan. Er staat een rijk aanbod bromelia´s op je te wachten: prachtige planten uit de serie Bromelia Green Rituals. Alleen die naam al heeft iets ‘oers’, iets geheimzinnig echts, iets eerlijks. En de Big Bags waarin de planten groeien, laten dat ook zien. Zo’n kleurrijke plant in die leuke plunjebaalachtige Big Bag misstaat nergens, maar trekt wel de aandacht omdat hij net even anders is. Verrassend en toch helmaal niet opdringerig. Hij is er gewoon en de bromelia van je keuze doet het er fantastisch in. Daar is geen potje voor nodig.

De familie van de bromelia’s

De bromelia-achtigen of Bromeliaceae vormen een enorme plantenfamilie met talrijke geslachten uit tropische en subtropische gebieden.  Het zijn meestal rozetvormende planten – ze vormen een bladerkrans – en ze zijn van veel andere bloeiende en zaadvormende planten te onderscheiden door hun mogelijkheid om voedingsstoffen en water niet alleen via hun wortels, maar ook (of soms zelfs alleen) via hun bladeren op te nemen. Die bladeren zijn vaak prachtig gekleurd of getekend en de planten bloeien altijd in bijzondere vormen. Er zijn – net zoals bij de orchideeën – epifytische bromelia-achtigen (die op bomen groeien) en terrestrische soorten (die met hun wortels in de volle grond groeien. Ook zijn er soorten die met hun wortels in rotsspleten groeien, de zogenaamde lithofyten. En alweer net zoals de orchideeën vormen ze een heel jonge plantenfamilie die zich tot een enorme vormenrijkdom heeft ontwikkeld. Ze zijn pas 65 miljoen jaar geleden ontstaan. Het zijn dus in de evolutie van het leven op onze planeet heel moderne planten. Het heeft geen zin om hier op al die vormen in te gaan, maar om je een idee van hun verscheidenheid te geven, volgen hierna enkele geslachten waarvan je bij GroenRijk vaak wel planten kunt vinden of die je wel kent. In alfabetische volgorde:  Aechmea, Ananas, Billbergia, Cryptanthus, Dyckia, Guzmania, Neoregelia, Nidularium, Tillandsia, Vriesea. Er is ook het geslacht Bromelia dat zijn naam heeft gegeven aan de hele familie.

Geen bladstengels

Bromelia-achtigen hebben geen bladstengels, maar ze vormen een rozet van lancet- of zwaardvormige, soms aan de randen gestekelde bladeren. Bij sommige geslachten vormt zo’n bladerrozet een koker waarin de plant in de natuur regenwater vasthoudt. Ideaal in droge perioden en helemaal als je op een boomtak groeit en je je wortels alleen maar gebruikt om je aan zo’n tak vast te houden. Want – opnieuw net zoals orchideeën – epifytische bromelia’s tasten hun gastheer niet aan, ze verzamelen zelf hun voedsel uit lucht en regenwater. Leuk om te weten: sommige epifytische soorten gaan via hun wortels wel voedsel uit de grond halen als ze daarin groeien. De kwekers/telers maken daar vaak dankbaar gebruik van. Bij veel soorten zijn de bladeren bedekt met kleine schubben die helpen om vocht en voedsel uit lucht en water te halen. Zelfs zijn er soorten die de stoffen opnemen die vrij komen uit insecten die in het water in de bladerkoker verdrinken. Bromelia’s maken niet zelf vloeistoffen aan die die lijkjes ontbinden, zoals echte vleesetende planten wel doen.

De bloei

Diverse bromelia-achtigen kunnen in bijna ieder seizoen bloeien. De bloemen zijn vaak heel opvallend met heldere kleuren. Vaak staan er minstens zo sterk gekleurde (meestal rode of roze) schutbladen omheen. De bloemen kunnen millimeterklein zijn, andere bloeien aan stengels die wel 10 m hoog zijn. Er is geen andere plantenfamilie met zo’n variatie aan bloeiwijzen. En als we het over kleuren hebben: groen, paars, rood, geel, wit, crème en roze zijn rijk vertegenwoordigd. Voor de kwekers is dat ideaal. Hun kleurenpalet om mee te ‘spelen’ is bijna oeverloos. De planten bloeien overigens niet zo lang –  dan moet je aan een aantal weken denken – waarna ze langzaam verwelken. Maar ook dat stadium is vaak heel mooi. Op één uitzondering na – het geslacht Dyckia – sterft een bladrozet bij bromelia’s na de bloei langzaam af, maar dat duurt maanden. In die tijd vormen ze nieuwe zijscheuten, die kunnen worden afgenomen om apart te worden uitgeplant om een nieuwe cyclus te beginnen. Bij grotere soorten – die weinig worden geteeld; je vindt ze vooral in de natuur – kan het soms wel 20 jaar duren voor ze gaan bloeien. De soorten die GroenRijk nu in de Big Bags aanbiedt, bloeien meestal al en vertonen maximaal kleur. Prachtige planten!

Verzorging

Zet je bromelia in zijn Big Bag op een lichte plek in huis, maar ’s zomers niet in fel zonlicht. ’s Winters verdragen de planten wel direct zonlicht. Als de dagen in het najaar korter worden, stoppen de meeste soorten met groeien en gaan ze een rustperiode in. Zorg dan dat de temperatuur niet onder 13 °C zakt. Normaal verdragen de planten gewone kamertemperaturen (18-22 °C) prima. Maar besproei het blad wel regelmatig om de luchtvochtigheid op peil te houden. ’s Zomers tijdens een zacht regenbuitje buiten zetten is prima. Na afloop wel de Big Bag afdrogen! Zorg dat bij kokerbromelia’s de koker steeds met water is gevuld. Laat de grond in de Big Bag tussen twee gietbeurten wat opdrogen, voor je opnieuw – heel matig – water geeft. ’s Winters net genoeg water geven om de kluit niet helemaal te laten uitdrogen. Geef tijdens de groeiperiode regelmatig sterk verdunde plantenvoeding in het gietwater.

TIP: Gebruik voor het water geven liefst regenwater of onthard water. Dat voorkomt dat er lelijke kalkvlekken op je planten ontstaan.

In kort bestek

Nu bij GroenRijk: Bromelia Green Rituals, niet in een potje maar in Big Bags. Diverse soorten met allerlei prachtige kleuren in hun bladeren en bloemen. Pure planten: rustiek, eerlijk en natuurlijk. Fantastisch om te hebben, geweldig om te krijgen. Helemaal jouw stijl! Deze bromelia’s zijn makkelijk te verzorgen. Ze vragen weinig en geven veel. Echt planten van deze tijd!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...
De vrolijke verleiding van Dahlia

Een kleurige mix van Dahlia’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbar...

Lees meer...
De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De lange, ranke Agapanthus 'Amourette', met een halve bol vol verfijnde bloemen, lijkt stiekem te zijn ontsnapt uit een exotische tuin voor een liefdesavontuur in Nederland. Zo lang de zomerzon schijnt, is zij helemaal de jouwe.  

 

Afrikaanse lelie

De Agapanthus africanus of Afrikaanse lelie heeft enorm charisma en betovert iedere tuin of balkon. De  felblauwe of stralend witte bloemen staan als een uitwaaieren...

Lees meer...