Vogels

Vogel als huisdier

Met vogels als huisdier heb je altijd een gezellige flierefluiter in huis. Bij GroenRijk Assen  hebben wij alles in huis voor deze vrolijke beesten. Speeltjes, de lekkerste snacks en nog veel meer om jouw vogel de beste verzorging te geven. Kom langs bij GroenRijk Assen  voor alles voor jouw vogel.

Vogels zoals papegaaien en parkieten zijn intelligente dieren die niet al te makkelijk te verzorgen zijn. Zo moet je zorgen voor een vogelkooi die ruim genoeg is voor jouw vogel. Als deze te klein is kan jouw vogel gedragsproblemen gaan vertonen. In het wild zijn parkieten dieren die graag met hun soortgenoten opschieten. Als je een parkiet als huisdier wil kan je het beste er meerdere tegelijk hebben. Dat is wel zo gezellig! Naast vogelkooien zijn de volgende attributen ook belangrijk om in huis te halen:

 • Zittak
 • Bodembekking voor de kooi
 • Drink- en voederbakjes
 • Vogelvoer

 

Vogels in de tuin

Onder tuinvogels verstaan we vogels die in het wild leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan roodborstjes, koolmezen, vinken, merels, duiven en spechten. Al die vrolijke beestjes zijn natuurlijk super leuk om naar te kijken als ze in de tuin zitten. Als je echt geluk hebt bouwt een vogel zelfs een nestje in jouw tuin! Er zijn natuurlijk manieren om vogels naar jouw tuin te lokken. Met de nestkasten en andere artikelen van GroenRijk Assen zorg je ervoor dat er ook vogels in jouw tuin landen! Zorg ervoor dat jouw nestkast op de juiste plek in de tuin staat. Vrijwel elke vogel heeft een ander lievelingsplekje in de tuin. De ene vogel heeft het liefst het nestkastje erg hoog hangen, terwijl de ander het liefst dicht bij beschutting hangt. Ook kan je voor de vogels in jouw tuin zorgen door een drinkschaal neer te zetten. Naast regulier vogelvoer kan je ook een pindaslinger in de tuin ophangen. Als je deze dicht bij een raam hangt, kan je ook in de winter genieten van de vogels. Zo heb je namelijk precies uitkijk over de vogels die zitten te smullen van de pinda's. 

Lok vogels naar je tuin met planten en struiken Met drie soorten planten en struiken zijn vogels geholpen. Een- en tweejarige planten trekken insecten en zijn rijk aan zaden. Klimplanten en heesters bieden voedsel, veiligheid en een nestplaats.

Vaste planten bieden een veilige plek om tussen te scharrelen op zoek naar voedsel. 

 

 

Top 10 planten die vogels trekken

Deze planten en struiken dragen vruchten die in het najaar voedsel zijn voor vogels. In het voorjaar trekken hun bloemen insecten die vogels voeren aan hun jongen.

 1. Meidoorn - Crataegus
 2. Lijsterbes - Sorbus
 3. Hazelaar - Corylus
 4. Vuurdoorn - Pyracantha
 5. Bosrank - Clematis
 6. Klimop - Hedera
 7. Zonnebloem - Helianthus
 8. Koninginnekruid - Eupatorium
 9. Glansmispel - Photinia fraseri
 10.  Krentenboompje -  Amelanchier

Wil je hier meer over weten? Kom gerust langs bij GroenRijk Assen.  Onze specialisten staan je graag te woord en kunnen je zo nodig daar advies in geven.  

 

Een leuk weetje

Wil je weten welke vogels leven in jouw postcodegebied? Ga naar: vogelbescherming.nl/mijn-vogeltuin. Vul je postcode in en Vogelbescherming vertelt je welke vogels bij jou in de buurt leven. Door jarenlang onderzoek heeft Vogelbescherming een goed beeld van de verspreiding van de tuinvogels. Kies vervolgens vijf soorten uit die jij graag in je tuin ziet verschijnen, waarna Vogelbescherming je advies geeft voor deze vijf vogels. De adviezen worden afgestemd op de grootte van de tuin, in welke regio de tuin ligt en wanneer je aan de slag wilt gaan. 

 

Kortom..je draagt jouw gevleugelde vrienden toch ook een warm hart toe?

Bekijk meer productgroepen in de categorie Dierenwinkel