Vaste planten

Vaste planten zijn meerjarige, kruidachtige planten, met niet verhoutende stengels. Het zijn de versierders van de tuin. Met hun enorme variatie in kleuren, vormen en hoogtes zorgen de vaste planten jaarrond voor een prachtige tuin. De meeste vaste planten sterven in de herfst bovengronds af en overwinteren ondergronds maar er zijn ook vaste planten die in de winter groen blijven. In het voorjaar komen ze vanzelf weer op. Vaak worden deze vaste planten elk jaar groter en sterker. Als de planten te groot worden, kun je ze in het najaar 'scheuren'. Met behulp van een scherpe spade steek je er een stuk af. Bij de oudere planten wordt het vooral gedaan om de plant te verjongen. De afgestoken stukken plant je weer uit in je tuin. Bij een juiste mix aan soorten volgen de verschillende vaste planten elkaar op qua bloeiperiode. Dit zorgt ervoor dat je van januari tot december van een bloeiende tuin geniet. Bij GroenRijk Tuk vind je een zeer groot assortiment vaste planten.

 

Tips voor het planten

Vaste planten in pot kun je het hele jaar door in de tuin zetten, mits de grond niet bevroren is. Het is niet moeilijk, in 6 stappen is het planten van vaste planten gedaan:

 1. Zorg dat de grond waar de vaste planten komen te staan voldoende voedzaam is.
 2. Maak met een plantschepje een ruim plantgat.
 3. Haal de vaste plant uit de pot en wrijf met je vingers de wortels voorzichtig een beetje los.
 4. Zet de plant op de juiste hoogte in de grond, de bovenkant van het kluitje gelijk met het niveau van de grond.
 5. Vul het plantgat met aarde en druk rondom stevig aan zodat de wortels goed contact maken met de grond.
 6. Geef vervolgens ruim water.

 

 

De vaste planten border

De kunst is de border zo te ontwerpen dat er in elk seizoen iets te beleven valt. Door de bloeitijden te spreiden houd je voortdurend bloei in je tuin. Hoe groter de border hoe meer er tegelijk te genieten valt.
Vaste planten vormen, samen met heesters, over het algemeen het belangrijkste basis in een border. Een goed beplantingsplan garandeert jaarrond een mooie bloeiende tuin.

Vaste planten zijn verrassend veelzijdig. Zo zijn er vaste planten die heerlijk geuren, vaste planten die vlinders en bijen lokken en vaste planten die geschikt zijn om te gebruiken in de keuken of als snijbloem. Met vaste planten in jouw tuin is het dus altijd een feestje.

 

Bodembedekkers

In onderhoudsvriendelijke tuinen worden vaak bodembedekkers toegepast. Een goed idee, want bodembedekkers groeien goed dicht zodat onkruid minder kans krijgt. Vaak wordt er gedacht dat bodembedekkers minder mooi bloeien. Dit is niet waar!  Er zijn volop vaste planten die de bodem bedekken én kleurrijk bloeien. Een mooi voorbeeld hiervan is de ooievaarsbek (Geranium).

 

 

Top 12 langbloeiende vaste planten

Wil je een bloemenweelde van vaste planten die lang bloeien? Met deze top 10 heb je gegarandeerd maandenlang bloemen in je tuin.

 1. Erysimum ‘Bowles Mauve’ – april t/m oktober
 2. Geranium ‘Rozanne’ – mei t/m oktober
 3. Campanula poscharskyana – mei t/m september
 4. Dicentra formosa – mei t/m september
 5. Nepeta faassenii – mei t/m september
 6. Erodium – mei t/m september
 7. Salvia nemorosa ‘Caradonna’ – juni t/m oktober
 8. Euphorbia cyparissias – april t/m juli
 9. Agastache ‘Blue Fortune’ –  juli t/m september
 10. Persicaria amplexicaulis –  juli t/m september
 11. Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ – augustus t/m oktober
 12. Verbena bonariensis– juli t/m oktober

 

Vaste planten kopen in Tuk

Voor vaste planten van goede kwaliteit ben je bij GroenRijk Tuk op het goede adres. Vaste planten geven kleur en fleur aan je tuin, dus mogen niet ontbreken. In ons tuincentrum vind je een zeer ruim assortiment vaste planten. Ze staan overzichtelijk en op thema gepresenteerd op ons buitenterrein. Kom snel eens langs! Bekijk de openingstijden van ons tuincentrum, plan je route en dan zien we je hopelijk snel.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten