Hoe krijg ik mijn kleurtje terug?

Hoe krijg ik mijn kleurtje terug?

Blauwe Hydrangea, ofwel hortensia’s, verschieten van kleur als de grond niet zuur en ijzerhoudend genoeg is. De oplossing is eenvoudig: aluminium sulfaat of kali-aluin in het gietwater en de blauwe kleur is snel terug. Ben je niet zo’n scheikundig? Pokon ‘Hortensia Blauw’ doet precies hetzelfde. Wil je juist voorkomen dat roze hortensia’s blauwig worden? Breng de zuurgraad van je grond dan omlaag met kalk.

Hortensia past in iedere tuin

Bijna iedereen kent wel de Boerenhortensia, de Hydrangea macrophylla. Het is een geliefde blikvanger met royale bolvormige bloemen in roze, wit, rood en blauw. Steeds populairder is de Hydrangea arborescens, ‘Annabelle’ ook wel sneeuwbal genoemd. Deze uit Amerika afkomstige soort geeft een lawine aan witte bollen, tot wel 30 cm in doorsnede! Bloeiende Annabellen zijn het spektakelstuk in je tuin!

Van klassiek tot kunstzinnig

Naast bolle bloemvormen zijn er ook hortensia’s die hun bloemen op een presenteerblaadje leggen. De naam voor die soort komt uit het Duits, ze heten ‘Teller’ ofwel bord. De schermen hebben één kleur, of juist een combinatie van kleuren. Zelfs dieprood en paars komen voor. Bij sommige schermen lijken de binnenste bloempjes niet uit te komen. Dat is maar schijn, ze zijn vooral een stuk kleiner. De buitenste bloemen zijn groot en opvallend. Dat zijn steriele bloemen zonder stampers of meeldraad. De combinatie van korrelig aandoende bloemen in het hart naast open blaadjes aan de rand oogt kunstzinnig en speels. 

Rijke grond, rijke bloei

Hortensia’s slaan het best aan in het vroege voorjaar (maart) of in de herfst (oktober/november). Ze doen het goed op een rijke, kleiachtige, vochtige grond die goed doorlatend is. Vrijwel elke hortensiasoort wil een half zonnige tot half schaduw plek. De bloei is op het hoogtepunt als schoolkinderen zomervakantie hebben. Voor kwekers blijft het een sport om langbloeiende soorten te ontwikkelen. Namen als ‘Endless Summer’ of ‘Forever and Ever’ geven aan dat ze daar uitstekend in slagen.

Hortensia tips & tricks:

  • Je aankoop eerst van dichtbij bewonderen? De meeste soorten kunnen ook op een koele plek in de huiskamer.
  • In optima forma worden hortensia’s 1,5 meter hoog. Belangrijk bij je tuinontwerp!
  • Met aluminiumsulfaat, kali-aluin of Pokon Blauw maak je je hortensia’s blauwer.
  • In de herfst krijgen veel hortensia’s een prachtige najaarsgloed. Zet ze in een vaas op een brocante tafeltje en geniet van een romantisch tafereel.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Stralende feestdagen met de mini-kerstster!

De kleine versie van de kerstster (Euphorbia pulcherrima) is een geweldige sfeermaker en fonkelt op veel plekken. Met een paar plantjes is je huis gelijk in feeststemming!

 

Niet de bloemen maar de blaadjes

Als de dagen echt kort worden, start het hoogtepunt van het kerststerrenseizoen. De bovenste bladeren van deze groene plant kleuren langz...

Lees meer...
Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...