Waarom ben ik een taaie rakker?

Waarom ben ik een taaie rakker?

Erica carnea kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica carnea van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan. 

 

Erica: meisje, plaatsje, plantje

‘Erica’ is niet alleen een leuke meisjesnaam en een aardig plaatsje in Drenthe, maar ook een prachtige plant. Dophei – de andere naam voor Erica – hoort bij de heidefamilie (Ericaceae). Heideplanten hebben takjes met altijdgroene stevige naaldachtige blaadjes. Als heide bloeit is het een kleed van wit, roze of paars. Als je inzoomt zie je dat het allemaal piepkleine klokjes zijn die haaks op de takjes staan en die door de zwaartekracht een beetje naar beneden hangen.

 

Een heel palet aan winterheide

De winterharde darleyensis is een kruising tussen de soorten Erica carnea en Erica erigena. Daarna zijn er verschillende klonen gemaakt: bijvoorbeeld de ‘Darley Dale’, een compacte cultivar met dieproze bloemen en de ‘Silberschmelze’, bekend om zijn zeer langdurige bloei (van november tot mei). ‘Kramers Rote’ is een variant die prachtig rozerood bloeit. Stuk voor stuk al schitterend, maar betoverend in jouw persoonlijke mix.
    

Makkelijk in onderhoud

Hoewel de meeste planten in het najaar langzaam hun rustperiode in gaan, blijft Erica actief. De plant voorziet je tuin van de broodnodige kleur. Voor een heidesoort is darleyensis ook een stevige groeier. Je kunt hem na de bloei flink terugknippen. Snoeien geeft nieuwe scheuten waaraan nieuwe bloemetjes komen. Je houdt de vorm en de kracht in de plant en je beloning is uitbundige bloei. 

 
Wat moet je weten over Erica carnea?

  • Erica carnea is een van de sterkste heidesoorten.
  • Je kunt Erica het hele jaar door planten, behalve als het vriest.
  • Erica hoeft – in tegenstelling tot de meeste heidesoorten – niet per sé in zure grond. Neutraal tot enigszins kalkrijk is ook geen probleem. 
  • Voeg tuinturf toe aan het plantgat voor een goede start.
  • Een snoeibeurt bevordert de groei van deze heidesoort. 
  • Erica carnea mag op een zonnig plekje.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...
Viola cornuta blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 


Mix van kleuren


Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner e...

Lees meer...