Vroeg voorjaar met de narcis

Vroeg voorjaar met de narcis

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze mini-narcissen al in pot. 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een mini-narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis genieten. Dit narcisje is een vroegbloeiend bolgewas dat afstamt van de Narcissus cyclamineus die groeit op weilanden in de Spaanse en Portugese bergen. Deze wilde soort gooit het hoofd wat achterover, wat je ook terug ziet bij de veredelde 'Tête-à-tête'. De bloemen hangen aan voorovergebogen steeltjes, maar buigen hun kroonblaadjes naar achteren en showen zo mooi hun iets oranje-gele trompetjes.

Voorjaarsvibes

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van de gele voorjaarsvibes van de mini-narcissen. Met deze tips lukt dat makkelijk:

  • Zet je pot op een lichte plek, maar niet te warm.
  • De trompetbloempjes zullen sneller uitgebloeid raken op een plek in de volle zon. 
  • Zorg dat de pot niet te droog komt te staan, want bolgewassen drinken veel.

Creatief met geel

Met mini-narcissen kun je alle kanten op. Zet een paar kleine potjes neer of maak een wat grotere bak voor binnen. Je kunt de 'Tête-à-tête' ook mixen met planten of er een lentestuk mee maken. Hij is ook prachtig in een bak buiten met vroegbloeiende planten zoals longkruid. De uitgebloeide narcisjes kun je later vervangen door bijvoorbeeld perkgoed. Als je de 'Tête-à-tête' buiten wilt zetten, laat hem dan voorzichtig even wennen en haal de pot in de eerste nachten nog even binnen.

Tweede leven

Als de narcisjes zijn uitgebloeid, kun je ze buiten planten. Het zijn verwilderingsbollen en ze zullen zich dus de volgende jaren gaan vermeerderen. Laat het blad vol voedingsstoffen nog even zitten en knip deze pas af als het verdroogd en bruin is. Je kunt ook de pot met uitgebloeide narcisjes bewaren in de schuur voor het volgende jaar. Geef ze dan eerst wat nieuwe potgrond, zodat de narcisjes bij hun volgende start voldoende voedingsstoffen hebben. Zodra je groene sprietjes tevoorschijn ziet komen, zet je ze in het licht, zodat de 'Tête-à-tête' weer met geel kan gaan strooien.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...