Krulvaren

Krulvaren

De krulvaren ‘Green Lady’ is een weelderige, altijdgroene kamerplant met luchtzuiverend blad

Deze krulvaren (Nephrolepis exaltata ‘Green Lady’) is een van de mooiste in zijn soort. En de soort Nephrolepis exaltata wordt al vaak de allermooiste soort kamervaren genoemd. Dat komt door het rijke, gekrulde en geveerde blad dat heel sierlijk overhangt. Dat is bij ‘Green Lady’ ook nog eens opvallend heldergroen van kleur. ‘Green Lady’ blijft trouwens het hele jaar door groen. De planten kunnen makkelijk een flinke maat bereiken: 50-60 cm in doorsnee en even hoog. Je koopt ‘Green Lady’ bij GroenRijk nu in die kwaliteit. De planten staan dan ook in kweekpotten met een forse doorsnee, 19 cm. Een groot voordeel van Nephrolepis exaltata ‘Green Lady’ is dat deze varen het heel goed doet op een lichte, zelfs tijdelijk zonnige plek. Heel veel andere varens houden meer van lichte schaduw tot halfschaduw. Bovendien stelt ‘Green Lady’ minder hoge eisen aan de luchtvochtigheid. Allemaal grote voordelen van deze schitterende planten. En als je dan ook nog weet dat de bladeren van deze plant een luchtzuiverende werking hebben – ze filteren vervuilende gassen en stofdeeltjes uit de lucht – dan weet je helemaal waarom ‘Green Lady’ een van de meest gevraagde kamervarens is.

Iets over het geslacht Nephrolepis

Er zijn wereldwijd ca. 30 soorten krulvarens die allemaal in tropische en subtropische gebieden voorkomen. De Nederlandse naam van deze groep varens heeft vaak gewisseld. Dat is ook logisch als je weet dat Nephrolepis is afgeleid van het Griekse nephros (nier) en lepis (schub). Dus zouden krulvarens evengoed niervarens of schubvarens kunnen heten. Maar die namen  zijn inmiddels aan andere varensoorten toebedeeld. De echte soorten krulvarens hebben een- tot viermaal gedeelde, soms tot wel 1 m lange bladeren. De deelblaadjes aan die bladeren zijn vaak golvend gekroesd. Aan die deelblaadjes ontstaan aan de einden van de zijnerven niervormige sporenhoopjes (vandaar dat ‘nier’ in de wetenschappelijke naam).

In de bloemisterij wordt het blad van krulvarens heel graag als snijgroen toegepast. Van de ca. 30 soorten is Nephrolepis  exaltata daarvoor absoluut de meest bekende omdat de bladeren van deze soort soms wel 1-2 m lang kunnen worden. Van die soort zijn ook de meeste cultivars  ontwikkeld, zoals de ‘Green Lady’ die GroenRijk nu aanbiedt. Die blijft echter wat kleiner, maar is nog altijd en stuk groter dan cultivars zoals ‘Rooseveltii’ die er sterk op lijkt, maar dubbelgeveerde bladeren heeft.

‘Green Lady’ en andere cultivars

‘Green Lady’ is een betrekkelijk nieuwe cultivar van Nephrolepis exaltata. De oudste cultivar – die overigens ook nog steeds wordt verhandeld, is ‘Bostoniensis’ die ook wel ‘Boston-varen’ wordt genoemd. Die cultivar werd al ca. 1870 in de USA (Boston) bij een kweker ontdekt en daarna vermeerderd. Daaruit zijn weer tientallen andere kweekvormen ontwikkeld. Inmiddels worden er hele varengroepen binnen deze soort onderscheiden met meer of minder gedeelde bladeren, compacte of juist sterke groei, lichter of donkerder groen blad, gegolfd of tamelijk glad blad enz. ‘Green Lady’ behoort tot de groep krulvaren-cultivars die vrij compact groeien en een mooie heldergroene bladkleur hebben.

Verzorging

‘Green Lady’ is een vrij makkelijk te verzorgen plant omdat deze minder eisen stelt. Gewone kamertemperaturen (18-23 °C) zijn prima, maar zorg wel dat de temperatuur ’s nachts niet onder de 15 °C komt. Die temperatuur verdraagt ‘Green Lady’ nog net, maar een minimumtemperatuur van 18 °C is ook dan beter. Hoewel ‘Green Lady’ vrij veel licht verdraagt – en zelfs korte tijd direct zonlicht – is het toch beter om de plant wel licht, maar niet in direct fel zonlicht te zetten. Zoals alle varens houdt ook ‘Green Lady’ van veel water. Als je ervoor zorgt dat de varengrond waarin ze groeit voortdurend vochtig is, is dat prima. Maar voorkom dat er onder in de pot een laagje water blijft staan. Giet dat zogenaamde ‘stagnerende water’ liever even af. Geef van maart tot september om de veertien dagen plantenvoedsel in een lage dosering in het gietwater. ‘Green Lady’ heeft wel voldoende voeding nodig, maar verdraagt dat alleen in lage concentraties. Tijdens de andere maanden geen voeding geven. Om de luchtvochtigheid op peil te houden, is het goed om regelmatig met een nevelspuit water over de bladeren te vernevelen. Het is aan te raden om ontkalkt water of regenwater voor het gieten en vernevelen te gebruiken. Dat geeft geen kalkvlekken op de bladeren. GroenRijk heeft alles voor je om hard (mineraalrijk) water zacht te krijgen. Voorkom dat de plant wordt blootgesteld aan tocht of plotselinge kou. Net zoals alle krulvarens kan ‘Green Lady’ zich via uitlopers makkelijk uitbreiden. De oppervlakte van de potgrond kan al snel bedekt zijn. Als zoveel krulvarens wordt ook ‘Green Lady’ wel in laboratoria uit weefselkweek vermeerderd. Het kan zijn dat de plant die jij koopt, geen sporenhoopjes aan de onderkant van de bladeren vormt. Voor een gezonde groei maakt dat niets uit.

Luchtzuiverend

Het is bekend dat het blad van Nephrolepis exaltata ‘Green Lady’ uitstekende luchtzuiverende eigenschappen heeft. Voor een gezondere atmosfeer in je huis of kamer!

TIP

 Als jouw ‘Green Lady’ bleekgroene deelblaadjes vormt die ten slotte worden afgeworpen, staat de plant of in te droge of juist in te natte potgrond. Het kan ook zijn dat hij dan te donker staat. Je plant vertelt je na verloop van tijd dus zelf hoe goed hij (of zij) het heeft. Door de omstandigheden aan te passen, kun je daar heel makkelijk wat aan doen.

In kort bestek

Deze week speciaal bij GroenRijk: schitterende krulvarens (Nephrolepis exaltata) ‘Green Lady’ met heldergroen, gedeeld en gekruld, sierlijk overhangend blad. Compacte groei  tot 50-60 cm. Prachtige planten die heel lang mee kunnen gaan. Ze blijven zomer en winter groen. Voor een lichte plek (geen fel zonlicht), gewone kamertemperaturen, altijd vochtige potgrond en niet te droge lucht. Extra: het blad staat bekend om de luchtzuiverende werking!   

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...