'Felice': Langbloeiende, lilablauwe lavendel

'Felice': Langbloeiende, lilablauwe lavendel

De Lavandula angustifolia 'Felice' is de perfecte plant om je tuin, balkon of terras een mediterraan tintje te geven en jezelf in vakantiestemming te brengen. Deze heldere blauwpaarse en langer bloeiende lavendelvariant oogt prachtig en geurt heerlijk. Ze heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op bijen, vlinders én mensen.

 

Spontaan ontstaan

Lavandula angustifolia of echte lavendel is een van de bekendste planten uit het Middellandse Zeegebied. In het wild groeit deze paarsblauwe klassieker op rotsige heuvels in droge grond. Maar je kent dit heerlijk ruikende lage struikje vol vertakkingen en aarvormige bloemen vooral van grote velden in Zuid-Frankrijk en van ontelbaar veel Europese tuinen. De bij een kweker spontaan ontstane variëteit Lavandula angustifolia 'Felice' heeft een heldere paarsblauwe kleur en een extra lange knopperiode, waardoor haar mooie kleuren al wat eerder zichtbaar zijn. 

 

Extra lang genieten

De naam Angustifolia betekent smalbladig. Net als veel andere lavendelsoorten heeft 'Felice' dan ook karakteristieke grijsgroene, ietwat behaarde, smalle bladeren. Ze is winterhard en tijdens zachte winters kan ze die groene bladeren ook behouden. Deze mediterrane plant bloeit uitbundig vanaf mei tot september en wordt ongeveer 50 tot 60 cm hoog. Ideaal als laag haagje, bijvoorbeeld langs een zonnig tuinpad, maar ook los in de border is ze prachtig en zeker ook in een pot op je terras of balkon. Je geniet de hele zomer niet alleen van de heldere bloemen, maar ook van die heerlijke lavendelgeur!

 

Houd haar in topvorm

Jouw Lavandula Angustifolia heeft niet veel onderhoud nodig. Als je wilt dat ze haar mooie vorm behoudt en jarenlang veel bloemen geeft, volg je gewoon deze tips:

  • De mediterrane 'Felice' houdt van een zonnige en liefst wat beschutte plek.
  • Plant deze lavendelsoort in neutrale tot iets kalkrijke, goed doorlatende grond.
  • Verwen je 'Felice' in pot in de zomer regelmatig met wat extra voeding voor lavendelplanten.
  • De Lavandula kan prima tegen warme periodes, maar laat de grond niet helemaal uitdrogen.

 

Voorzichtig snoeien

Knip na de bloei de bloemen weg en snoei jouw 'Felice' halverwege maart nog wat terug tot haar compacte vorm, maar laat wel wat blaadjes over op de stengels. Dan loopt ze in het voorjaar weer prachtig uit!

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...