Bergthee: Groenrode kameleon

Bergthee: Groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze super-bodembedekker!  
 

Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine, witte, soms wat roze klokvormige bloemetjes. Vooral tijdens de herfst en een groot deel van de wintermaanden geeft bergthee je tuin of balkon volop kleur met in het oog springende oranjerode, roze of witte besjes tussen ovale frisgroene bladeren, die verkleuren naar dieprood. Tijdens de donkere dagen kun je bergthee zelfs binnen zetten voor een extra kleurige, winterse sfeer. 

 

Veelzijdige plant

Met bergthee kun je alle kanten op. Zet de breeduit boeiende plant in een pot, mand of lage schaal op je terras of balkon, of zelfs een aantal winterweken op een lichte plek in je huiskamer! Natuurlijk past zij ook prima in de volle grond. Bergthee valt extra op als je haar in een groepje bij elkaar zet, maar komt ook mooi uit tussen heide, hedera en hogere heesters als Skimmia, Viburnum en Pieris japonica. Zet Gaultheria procumbens in de zon of wat meer in de halfschaduw, bijvoorbeeld onder de bladverliezende heesters.

 

Zuur type

Als je met deze tips rekening houdt, blijf je jarenlang van bergthee genieten.

  • De heester houdt van humusrijke, lichtzure en wat vochtige en goed doorlatende grond. Voeg bij het planten in de volle grond een ruime hoeveelheid tuinturf toe, dan groeit zij extra goed.
  • Geef bergthee bij voorkeur regenwater en liever geen kalkrijk kraanwater. Daar houdt ze niet zo van.
  • Als je de plant een aantal weken binnen zet, geef haar dan vooral een lichte plaats en gelijk wat water, zodat de kluit licht vochtig is.
  • Snoeien is nauwelijks nodig. Lelijke takjes of uitlopers kun je na de winter in april wegknippen.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...