Vijverafdeling

In ons GroenRijk tuincentrum vind je alles voor jouw vijver. Een vijver is een sieraad in jouw tuin waarvan je elke dag kunt genieten. Je kunt kiezen uit voorgevormde kunststofvijvers en vijvers die je maakt van vijverfolie. De folie is in diverse breedtes verkrijgbaar. Voor uitgebreide informatie kun je bij een van onze specialisten terecht. Ook vind je bij ons een groot assortiment zuurstof- en waterplanten.
 

Vijver aanleggen en onderhouden

Houd met het bepalen van de plaats van de vijver rekening met de ligging: veel zon is funest voor de vijver, extreme algengroei is het gevolg, het water wordt te warm wat gepaard gaat met vissterfte. De voorgevormde vijver is relatief duur maar makkelijk aan te leggen. Veruit de meeste vijvers worden gemaakt van vijverfolie. Vijverfolie heeft als groot voordeel dat de vijver in vrijwel elke vorm, afmeting en diepte gemaakt kan worden. 

  • Voordeel: Maatwerk: u kunt zelf de vorm, afmeting en diepte bepalen.
  • Nadeel: Bij de aanleg ontstaan er plooien in de folie. 

Hieronder de twee verschillende soorten folies:

  • Rubberfolie: Rubberfolie is veruit de sterkste en dus ook de duurste folie. Het is vrijwel onverwoestbaar en heeft een levensduur van 50 jaar. Een extra voordeel is ook dat rubberfolie bijzonder soepel is, waardoor het makkelijk te verwerken is.
  • PVC-folie: PVC-folie wordt het meest gebruikt. Het is minder sterk dan rubberfolie en dus goedkoper. Het is leverbaar in verschillende diktes en kwaliteiten. De levensduur van PVC-folie is ongeveer 10 jaar, daarna kan het poreus worden.

Voor de afwerking van vijverranden zijn diverse mogelijkheden zoals natuursteen, keitjes, hout of moerasplanten. Houd bij de aanleg van de vijver rekening met elektra voor een waterpomp of verlichting. 

 

 

Waterplanten

De beste tijd om waterplanten te planten is mei - juni. Het aanbod van de planten is dan groot en het water goed op temperatuur. Moeras- en oeverplanten staan vaak langs de rand van de vijver en hebben geen invloed op de waterhuishouding. Daarentegen zijn zuurstofplanten wel belangrijk, zij zuiveren het water en zorgen voor voldoende zuurstof.

 

Verlichting in je vijver

Wanneer je een vijver hebt aangelegd, heb je waarschijnlijk rekening gehouden met de benodigde elektriciteit voor verlichting of voor de waterpomp. Aan deze pomp kun je een spuitornament of fontein koppelen. Het assortiment in spuitfiguren is divers. De meeste figuren zijn van metaal, maar ook kunststof, steen en koper zijn veel gebruikte materialen.

Verlichting in en om de vijver geeft de vijver een sprookjesachtig aanzicht. Een veilige manier van verlichting is zwakstroomverlichting, makkelijk in de te graven en een snel resultaat. Ook lampjes op zonne-energie zijn te koop hoewel het aanbod hierin over het algemeen beperkt is. De verlichte glazen bollen die op het wateroppervlakte drijven maken jouw vijver nog mooier. 

 

Pompen en filters

Afhankelijk van de grootte van de vijver kiest u een pomp. In eerste instantie wordt een pomp aangeschaft om het vijverwater in beweging te houden maar ze kunnen ook worden gebruikt voor watervalletjes, een fontein aan te sluiten of het water naar de filter te pompen. Voor een fontein is het belangrijk  te bepalen hoe hoog de pomp het water kan oppompen en het aantal liters dat hij per minuut kan verpompen. Voor een fonteinstraal van 50 cm is een pomp met een capaciteit van 30/40 liter per minuut geschikt. Speciale kopstukken geven een extra dimensie aan de fontein.

Wanneer de vijver troebel wordt kan dat verschillende oorzaken hebben, maar vaak biedt een filtersysteem uitkomst. Er zijn diverse soorten filtersystemen, het conventionele systeem die het water grof filtert, maar ook filters met twee- of meer kamers waar het water doorheen geleid wordt. Natuurlijk kunnen we je hierover uitgebreid inlichten.

 

 

Heb jij al een vijver, maar beleef je er geen optimaal plezier van door bijvoorbeeld troebel water? Neem een potje vijverwater mee naar het tuincentrum en wij geven advies. 

Wil je meer weten over onze vijverafdeling? Kom dan langs bij ons tuincentrum in Assen of neem contact met ons op. Wij zijn van maandag tot en met zaterdag geopend en onze medewerkers helpen jouw graag bij het aanleggen van een vijver. Onze medewerkers weten alles over vijvers en geven je graag tips. Hopelijk tot ziens bij GroenRijk Assen!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Assortiment